2013年9月12日 星期四

投資手錶有道: 市場大眾愛大,一 味要大大大.....兩隻大裝TUDOR


投資手錶有道: 市場大眾愛大,一 味要大大大.....兩隻大裝TUDOR
如果覺得好,請按FACEBOOK "LIKE" 或"讚好"
一 味要大大大.....兩隻大裝TUDOR
(誠邀blog友訂閱入我的FACEBOOK個人專頁,得到更多二手錶資訊)
(誠邀blog友加入我的FACEBOOK庫存錶待售)

近20年,好明顯看到市場的兩個大趨勢改變:
1) 市場品味由金或金鋼轉變成崇尚全鋼
2) 絕大部分人要求大錶徑40MM以上
 
由此而衍生奇怪現象:
1) 二手市場中,同一型號,全鋼竟然貴過金鋼!
其中一個原因可能同金價有關,金價由1980年USD800-一安士高位跌足20年至近USD300-左右先回升
2000年起低位升番上近期USD1600-水平(最高見過USD1800-),好多金錶金鋼錶先重出生天
但市場品味始終取決於大部分人的喜好,現在全鋼ROLEX DAYTONA二手價都仲係貴過金鋼
由投資角度看,相反理論都係有其道理,金價低位USD300-至USD500-時買ROLEX全金1803既話
近年只賺金價都一至兩倍
倒轉來說,而家買全金錶又是不是時候呢?我不知道............
 
2) 錶徑33-34MM細錶(即BOY SIZE),在二手市場中比起大錶,備受冷落,
雖然都升值,但速度及升幅比大錶更慢更小,
由投資角度出發,現在買細錶是否時候呢?我暫時睇唔到任何跡象
反而市場愈來愈要大,我見過一隻PANERAI,直情可以當方世玉護心鏡0甘掛係心口!!!
 
仲記得當年如果要買ROLEX的金銀潤係要排隊報名等既,連帶BOY SIZE的金銀潤都係0甘
現在?如果當年跟隨大眾高位買左金銀潤既話,金錢上的損失可不少了
所以,高位顛價買入手錶係高風險行動,愈大銀碼死得愈慘
仲記唔記得我講過既ROLEX MILGAUSS 綠玻璃的真人真事? 2008年11萬(當時定價4萬左右卦)買入!
而家,近5萬左右全新都有啦.......
 
今次同大家介紹兩隻TUDOR 大裝38MM不連錶的手錶
都講左市場要大,這兩隻錶入我家門不足一星期就賣左,充分証明市場喜好
相反,好多BOY SIZE 73090,73190仲係待字閨中,尚好我喜歡好們
好了,看錶(因相片多,不列文字介紹,想看既就自己CLICK去睇啦)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
**********************************************************

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aftermarket non brand solid oyster style bracelet.
 
 
Original Rolex case back. Sorry, a bit out of foucs!
 
 
 
 
Original Correct Tudor ETA cal 2784.
Above photo shows comparison between the 38mm (without crown) Tudor 90800 and a 37mm (with crown) Rolex 6694.
 
 
從投資角度出發,要專重市場,亦要適當時候掌握相反理論,都幾煩架!
我呢,只以喜好及個人能力出發,最緊要玩得開心,自己高興
決不盲目追捧明星錶超高價錶
 
我在YAHOO香港出售中二手錶,有興趣可看看!
(誠邀blog友訂閱入我的FACEBOOK個人專頁,得到更多二手錶資訊)
(誠邀blog友加入我的FACEBOOK庫存錶待售)