2013年9月3日 星期二

投資手錶有道:我的第一隻ROLEX潛水錶14060M型號


 
投資手錶有道:我的第一隻ROLEX潛水錶14060M型號
2012/05/15
 

ROLEX潛水錶14060M型號
(誠邀blog友訂閱入我的FACEBOOK個人專頁,得到更多二手錶資訊)
2011年11月左右,有位法國人從互聯網找到我,佢開始時想找一隻TUDOR 75190 中裝潛水錶
佢來香港前同我電郵聯繫講好某日星期三傍晚在尖沙咀山林道老麥見面交收
星期一及三下午是我的網球時間,是我與真實世界及人物相見既時間,亦係我呢個鄉下人出城既時間
一般相約錶友見面都是星期一及三打波之前或之後,因為順路,做唔到交易都無所謂,當識多個朋友
當晚佢準時到達,傾完一輪睇錶話只錶細及錶帶緊,最後無要到
我無所謂,亦無發脾氣,又不是甚麼大不了事情!臨走時佢托我找隻大裝TUDOR 潛水錶
我於是在網上找了位朋友出讓兩隻俾我,當時佢未決定要不要,只是我掌握行情知道入貨價可以就是了
其中一隻 http://www.dtwatches.com/tudor790901993.htm 佢睇中及俾錢,2012年4月佢再來香港時已交收
他4月來之前又托我找一隻ROLEX SUBMARINER,於是展開我第一隻ROLEX潛水錶的收藏之旅
我之前0甘多年從未玩過ROLEX潛水錶,是故又要開始市場調查及研究,去掌握一下型號及行情
同佢傾完之後就同行家買左隻14060M, 我從行家那裡買了人生中第一隻ROLEX潛水錶http://www.dtwatches.com/rolexsubmariner14060mref2019.htm
同樣佢都係未話要既,不過,我相信我的眼光及研究結果,佢唔買我都可以係香港或自己網店賣出
4月中左右佢黎到,攞左隻79090,同時看過隻14060M,佢好鍾意
其實係電郵溝通時我已大致掌握了他的性格及品味要求
佢係好講質素既,自己又四圍去買錶,要做佢生意真係要靚野先得,大家可從兩隻79090及14060M的相看得出
4月中見面時佢好鐘意隻14060M,不過身邊唔夠錢,我應承收佢HKD2800-,尾數就5月尾黎香港時俾埋
可能係年齡大了,已很少發火,待人多了一分忍讓及從別人角度出發,可能就是如此贏得他的信任
呢個客有一個優點,佢知道自己要甚麼又粗略知道行情價格,只要貨色同價錢合乎比例,佢都肯俾錢
我開價俾佢絕對係開俾香港買家既真實價錢,佢無還價就會說YES或NO
期望5月底再見呢個朋友
好了,看錶:
Rolex Submariner 14060M
With Rolex Paper, Excellent condition!!
Original black dial in excellent condition
Serial no. is "Z" series, about 2007 out factory!
With ROLEX PAPER! NO BOX!
Original Rolex 93150 band with 10 links suit about 7.0 inches wrist!
Correct original Rolex cal 3130
The band is in excellent condition!
ALL original! Excellent condition!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
順帶補充一點,我現時已經抗拒寄錶去某些字頭國家!以前有寄過,不過聽行家朋友講得多某國海關,已對佢地起介心!
一個我肯定唔寄既所謂已發展國家是I字頭國家,我曾經有件野用FEDEX都唔見左,FEDEX唯一掌握唔到既就係海關,
佢地真係狼到連世界警察一哥既搬運公司都唔俾面!經一事我就不再信I字頭海關了!!
 
至於另一某國方面就唔偷,不過近於明搶!我聽幾個朋友講佢地既痛苦經驗,明明隻錶有出世紙証明是真品,
某國海關一句假貨及當場銷毀了就死無對証,損失隻錶仲要背上賣假之名,又要向買家賠錢道歉!
雙倍金錢損失及嚴重感情傷害!真係衰一單做番10單先可以補數!
自此之後,I同某國已列黑名單,不寄!除非講明客人自負海關風險!不過,邊有客人會肯!
如果有一日有個這樣的I國或某國郵寄交易,肯定會出BLOG慶祝一番!
 
PS: 以上有關個別國家海關事,單純聽聞及轉述,同本人無關!
(誠邀blog友訂閱入我的FACEBOOK個人專頁,得到更多二手錶資訊)