2013年9月2日 星期一

ROLEX FORUMS 的力量!!賣出一只錶的經驗!!


(誠邀blog友加入我的FB 二手錶入門CLUB) 
2011/10/04
ROLEX FORUMS 的力量!!賣出一只錶的經驗!!
 
剛出售了一只TUDOR SUBMARINER 76100!
http://www.dtwatches.com/tudorsubmariner76100jumo1508.htm

去了PA of USA (賓夕凡尼亞)!
一般來說,我喜歡賣錶俾老外多過香港人!老外比較客觀,睇過哂資料後容易對別人信任,這就萬事好商量!
反觀,大部分香港人真係好難信任別人!
今之亦是透過互聯網力量!
究竟,這個新客戶為甚麼會信我,先付貨款給我後收貨,0甘大膽隔山買牛?
原來佢係 http://www.rolexforums.com 見過關於我 www.dtwatches.com 的評論!是正面的!
大部分網上消費者買錶都係在ebay或其他當地拍賣網;一部分資深錶友會係d專門forums交換資訊!
rolexforums 算是其中幾有地位的龍頭site!有錶友係果度以第三方獨立好評,真係好有用!
我早前係香港認識一個本地錶友,佢都經常係ROLEXFORUMS買錶賣錶!
其實,我本身甚少係rolexforums發表,很久之前登記過,但好耐無上去!估唔到一則好評幫助我賣出一錶!!
都係果句,將一件事情做好,D錢就會搵你!
這麼多年在網上運作 WWW.DTWATCHES.COM 是不會白費的!堅持就係最好的營運因素之一!
看來,我要多些花時間在FORUMS了!
************************
二手錶投資分享:
此錶兩年買入,玩左兩年賣出,升值18%! OK啦!!
大裝TUDOR 潛水錶算是近10年升值最快的TUDOR錶,真係好勁!升到現在我都唔敢係二手舖入貨!
只是間中看看網上有無得檢便宜!
又係果句,要檢便宜就得靠自己!又要知道行情!要多些去EBAY或YAHOO HK 了解近期成交!
有句老話:機會係留給有準備既人!
套用在二手錶收藏,個人必須多花時間去知多D市場資訊!如果唔係,有隻錯價平錶係你面前都買不了!!