2013年9月12日 星期四

庫存錶待售:又係ROLEX 6694手動上鏈錶! 淺談100萬元6694退休構想!!


庫存錶待售:又係ROLEX 6694手動上鏈錶! 淺談100萬元6694退休構想!!
Rolex 6694 Manual winding oyster watch (WATCH HEAD ONLY) Rolex 6694 Manual winding oyster watch (WATCH HEAD ONLY)
Man size 37mm with crown, black dial gold hands gold markers, No Paper, Silver Dial Man size 37mm with crown, SILVER dial, JUST OVERHAULED, No Paper No Box
ALL PHOTO                        SEND ENQUIRY ALL PHOTO                        SEND ENQUIRY
兩隻庫存待售ROLEX 6694
(誠邀blog友訂閱入我的FACEBOOK個人專頁,得到更多二手錶資訊)
(誠邀blog友加入我的FACEBOOK庫存錶待售)
我曾經講過ROLEX 6694是一款長青手錶,很是適合入門之選!
不單只說,個人亦身體力行,不斷買入,見合價錢狀態的,手頭上有閒錢就買
絕不像財演般不斷稱讚某隻股票,然後問佢有無持有,大部分話沒有持有!
總有他們的理由:保持中立及買唔得0甘多..........
正如我一樣,如果問我PATAK PHILLIP 係唔係好錶,我一定話好......但沒持有:_)
 
另一個我推薦6694的原因:
以當時市場價買6694,正常情況下,3-5之後,金錢價值(monetary value)低於購入價的機會甚微!
而且升值速度優於大市整體!
同樣是我的入門club之選的TUDOR 74000可相對比下去了!
 
我有一個100萬元6694退休構想,只是曾經係親友當中講過,今日借機在BLOG內分享
個人未有完全實行,因未有100萬閒錢如此做,不過6694始終會是個人退休組合中的一個成員部分
要講6694就得講下近10年的金錢價格,我以2005年左右價算,當時一隻優質6694連78350實芯錶帶約HKD6000-
今日(2012年7月22日)約$12000-,以上價格都是用家價
即是話7年時間左右升值100%,拆合年複式增長10.28%,比港股的HSI上上落落好多了,
當然得公平說持有HSI股票有股息收,收藏實物就沒有
要注意既係這個100%升值基本上是保持一個持續的向上走勢,甚少有下挫的勢頭(當然亦有跌)
講番100萬6694退休計劃,假設20年後退休,現用100萬買83隻(以$12000- 一隻計)優質6694
20年後番7.7倍即770萬,屆時每隻值$77022-,以食息食本計,每月賣一隻可得$77022-來用,斷估OK啦
算6694跟通脹同步,20年後$77022-等如現在$12000-,簡單生活上該應足夠了
83隻可以賣接近7年,不要忘記,係變賣既7年時間中,6694仍跟市場升值,最後果隻係27年後賣出,
按10.28月計,最後一隻賣出是$152,790-!!
難怪股愛恩斯坦都讚歎稱複式增長的神奇威力!!
以上是將每月使費定在現時的$12000-水平計,如果退休後只用$6000-水平,則只需每兩個月賣出一隻
而83隻可以賣14年!!最後一隻賣出是$277834-!!
 
讀者可能會質疑.....且讓我講一個事實:我見過一張ROLEX賣單,1970年一只全新6694售價係HKD700-
算當日開始無用過或者小心使用,今日應仍是優質6694狀態,值$12000-,即17.14倍
當年1970一隻蛋約2-3毫,今日2012約$2-($3-就是勁優質蛋)!基本需要品約40年升值10-15倍
以上計算及例子,很多人都可以看出漏洞及粗疏的地方,
但只要6694的升值速率快於真實通脹,那就是其成功之道
當然,其最大不好處就是沒有租金收入
如果未能一次過買,可以效法財演們推介的平均成本法,即類似強積金的做方,
每當儲夠錢就買一隻傍身!有事救急,無事玩賞!!
個人方面,大部份是優質股票,金融海嘯之後,減值不少,此乃不正常狀況!尚幸有手錶實物,頂住近幾年的紙幣貶值!
 
好了,算是交待過100萬6694退休計劃!
又係用肺講番一些聲明:錶價可升可跌,亦可能跌至零完全損失!以上論述不構成投資或買賣邀約,風險自負!個人已持有6694!!
 
今次不準備將全部錶相放在BOLG內,太多了!如想看就請自行CLICK相關連結!!
有一點要說明,以上兩隻6694只屬普通狀態,但斷估都值個錢......
 
我在YAHOO香港出售中二手錶,有興趣可看看!!
(誠邀blog友訂閱入我的FACEBOOK個人專頁,得到更多二手錶資訊)
(誠邀blog友加入我的FACEBOOK庫存錶待售)