2013年9月12日 星期四

網上電貿好容易: 真實交易記錄----2005年5月的ebay交易


網上電貿好容易: 真實交易記錄----2005年5月的ebay交易
如果覺得好,請按FACEBOOK "LIKE" 或"讚好"
TUDOR 75100蠔式自動錶!2005年5月賣出賺18%
(誠邀blog友訂閱入我的FACEBOOK個人專頁,得到更多二手錶資訊)
(誠邀blog友加入我的FACEBOOK庫存錶待售)

寫這個BLOG不是要炫耀自己!
中一個重要訊息是想透過我的經驗,與讀者們分享如何經網絡銷售賺錢
賺錢不是主幹,最重要是可以透過學習及付出努力,從而自給自足,自力更新
要抱怨,踏實檢視自己可以在那一方面發揮得更好更出息!做出一點個人成就
 
係果句:為搵錢而搵錢係搵唔到錢既!將一件事情做好,錢就會搵你,市場會付你溢價!!
 
今日起,我會將以前在ebay, yahoo香港及個人錶網的交易記錄列出
希望這過程能為blog友們提供一些實戰分享
 
次交易主角是一只TUDOR 75100型蠔式自動錶,13劃錶盤設計
錶資訊: http://www.dtwatches.com/TUDOR751000548.HTM
PLEASE NOTE THE DIAL IS IN VERY EXCELLENT SILVER COLOR CONDITION. IT IS THE LIGHTING THAT
TURN THE WHOLE PICTURE INTO YELLOW TONE!! PLEASE NOTE THE THIRD PICTURE THAT TELLS!!! 
 
THE ABOVE SHOW HOW SHARP THE SILVER DIAL IT SHOULD BE!!!
 
記錄顯示這錶是從YAHOO香港拍賣網買入,成本HKD3200-,但購入時間不詳
2005年4月經ebay賣出,買家住在NEW ZEALAND,資料如下:
賣出價: USD499.99
ebay 列賣費: USD8.60
ebay 成功費 USD14.10
收取運費USD50- (實際開支HKD306-)
以前eaby對運費不收取成功費,做成好多賣家走漏洞,平價賣但收取不合理高運費彌補
現在這招不行了:
1) 因ebay會對運費收成功費
2) 買家如發現運費與實際開支差距太大,可能會給予負評
 
小註:
我現時在ebay仍發現很多香港賣家賣一些極便宜產品,定價USD0.99王USD5.0,在郵費賺取些微不察的差價
用交易量去賺取利潤!其實,現在係香港的郵局,久不久會見到一些人攞住一大袋散件寄出
他們極可能正是在ebay賣出成千上萬件產品的eaby高手!!
我個人就絕對唔會做這些體力勞動之事
不過,絕對有可能有些聰明商人,計過條數後請工人做
打工既就賺取一份微薄勞動人工,老闆就每一工人賺取溢價
如一個工人貢獻每月$1000-利潤,10個就每月一萬
看見老闆們的賺頭,可不要憎人"剝削",因為老闆們可要承擔盈虧風險!
 
我以前對PAYPAL勁唔LIKE架,一係唔收一係要買家加6%!
呢個交易顯示無PAYPAL費
扣除所有費用,這筆交易賺HKD606.80或18%,算是幾好!
係果句:為搵錢而搵錢係搵唔到錢既!將一件事情做好,錢就會搵你,市場會付你溢價!!