2011年4月5日 星期二

從ebay買左兩隻錶:70年代寶露華星期日曆自動及Tudor MiniSUB 73090

前同大家分享左隻Bulova 太空設計錶!
今日同大家睇番隻73090!Tudor MiniSub!相信大家都已經好熟悉呢隻boy size (錶徑34mm)的潛水錶!
潮流興大錶,我就大小通吃!價位上細錶真係升值上輸少少!當年新錶大小基本上同價,星移物轉,中裝(37mm)及大裝(40mm)的二手價已拋離細錶了!
個人覺得細錶73090放在手中,除了是size分別之外,感覺上各樣細節同大錶75090及79090無咩大分別,用較小金錢又享受到約等樂趣,化算之至!
另外,大錶及中裝錶的升值亦扯動細錶上升!粗略估算過以百分比計,大家都差不多!
75090中裝錶已經係二手錶飾店突破一萬港元!現做$10000-13000不等,視狀態而定,個別上品狀態連出世紙的更叫價$15000-!
此時此際73090仍停左約$8000-9000水平,個人相信破一萬只是時間問題!
尤記得2004年在香港當押店幫哥那裡買一隻73090只是$2800-,之後以$3700賣出!
今天,二手錶飾店標售貨約$8500---9000,接我貨的朋友阿Ken都賺一倍以上!
不是鼓吹炒賣,只希望貫徹"入門CLUB"手則,發掘二手錶收集及買賣樂趣!以錶養志及以錶生財!!

好了,看錶: 全錶品相一流,全原裝

錶殼外觀角度優良,未有過度打磨呈圓角問題!!



錶帶有打磨過痕跡!!整體上良好!



ROLEX錶冠!!


錶面錶針未有老化轉黃,錶外潛水圈完好!!

原裝錶帶錶扣,錶芯清楚可人



ROLEX 錶底印記....現今TUDOR已完全棄用ROLEX配件,
成為市場炒作舊裝TUDOR原因!!








精緻的ETA機件結構!